Δες τις αλλαγές με άλλο μάτι

Δες τις αλλαγές με άλλο μάτι

Όλοι βιώνουμε αλλαγές. Τίποτα στη ζωή μας δεν παραμένει σταθερό και αμετάβλητο. Είτε αλλάζουν οι άλλοι γύρω μας, είτε αλλάζουν οι καταστάσεις που συμβαίνουν, είτε αλλάζουμε εμείς τη στάση μας ή τον τρόπο που βλέπουμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνουν αλλαγές που επιδιώκουμε εμείς οι ίδιοι και σε άλλες περιπτώσεις έρχονται ως απρόοπτα γεγονότα αφήνοντας άλλοτε ένα θετικό και άλλοτε ένα αρνητικό αντίκτυπο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι αλλαγές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στη ζωή μας. Αν αναρωτηθεί κανείς για τα συναισθήματα που βιώνει κανείς απέναντι σε μία αλλαγή μπορεί να είναι πολλά και ανάμεικτα, τα οποία μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Είναι σημαντικό θυμάσαι ότι κάθε φορά που βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μία αλλαγή είτε είναι προγραμματισμένη, είτε εμφανίστηκε ως ένα απρόοπτο γεγονός, αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι μία μικρή ή μεγάλη απώλεια. Κατά κάποιο τρόπο για κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή μας μπορούμε να μιλάμε και για ένα αποχωρισμό και τελικά για έναν θάνατο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θρηνήσεις για αυτό που σου συνέβη, καθώς νιώθεις έντονα συναισθήματα να σε κυριεύουν, όπως θλίψη, θυμό, απογοήτευση και ενίοτε ακόμη και αγανάκτηση, όπως επίσης είναι απόλυτα φυσιολογικό να αντιστέκεσαι στην αλλαγή.

Αυτό που μας δυσκολεύει είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα δεν θα είναι έτσι από δω και στο εξής. Θα αλλάξει η ρουτίνα μας, η συνήθειά μας, πιθανά τα πρόσωπα που είχαμε συνηθίσει να μας περιτριγυρίζουν, θα αλλάξουν οι σχέσεις μας και κατά κάποιο τρόπο θα αλλάξει και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και προσδιορίζουμε τον εαυτό μας. Όπως και σε κάθε απώλεια έτσι και την περίπτωση των αλλαγών μπορεί ακόμα και να θέλουμε να θρηνήσουμε ή και να νιώθουμε ενοχικά απέναντι στην απώλεια.

Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι μία φυσιολογική διαδικασία που θα μας φέρει πιο κοντά στην αλλαγή και στο να γευτούμε όλα τα θετικά που έχει να μας προσφέρει. Η τελετή λήξης όσο επώδυνη και αν είναι, σηματοδοτεί μία νέα εποχή και ταυτόχρονα μία απελευθέρωση από κάτι που δεν είχε κάτι θετικό να μας δώσει.

Πότε μπορώ να καταλάβω ότι χρειάζεται να κάνω μία αλλαγή; Πολλές φορές τα σημάδια είναι πολλά, αλλά είτε αδυνατούμε να τα δούμε, είτε λόγω της ταχύτητας που έχει γίνει μέρος της ζωής μας δυσκολευόμαστε να παρατηρήσουμε και να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που μας συμβαίνει. Αϋπνίες, αδυναμία συγκέντρωσης, άγχος που πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται και από πονοκεφάλους, έντονη ανάγκη για γκρίνια και παράπονο για όσα σου έχουν συμβεί, είναι μερικά από τα σημάδια που είναι σημαντικό να παρατηρήσεις γιατί θα είναι αυτά που θα σε οδηγήσουν στο μονοπάτι να κάνεις τη ζωή σου πιο όμορφη και να πετάξεις από πάνω σου όλα αυτά που σε βαραίνουν.

Ποια είναι τα τρία βήματα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία σου να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές στη ζωή σου; Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς και να αγκαλιάσεις όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα της απώλειας που μία αλλαγή θα φέρει μαζί της.

Το δεύτερο βήμα είναι προχωρήσεις σε θετικές σκέψεις για όλα όσα σου επιφυλάσσει μέλλον. Η εξοικείωση με το γνωστό και αυτό που έχεις συνηθίσει, μπορεί να σου πρόσφερε ασφάλεια, είσαι όμως τόσο σίγουρος ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσες να προσφέρεις στον εαυτό σου; Μην ταυτίζεις λοιπόν το μέλλον με αρνητικές σκέψεις, απλά και μόνο επειδή δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει. Αντίθετα για κάθε αρνητική σκέψη θα μπορούσες να την αντικαταστήσεις και με μία θετική. Διώξε το φόβο για το μέλλον και την ενοχή από το παρελθόν και αυτό θα σε οδηγήσει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην επιτυχία που η αλλαγή θα επιφέρει στη ζωή σου.

Και το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μη διστάσεις ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσα από τη διαδικασία της εσωτερικής αναζήτησης θα σε βοηθήσει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να δεις και να αντιμετωπίσεις τα εμπόδια που βάζεις στον εαυτό σου, να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να σταθείς με θάρρος και αυτοπεποίθηση απέναντι στις αλλαγές.