Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος, οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες, οι οποίες να δημιουργήσουν μία γενικότερη δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του και κατ' επέκταση στις κοινωνικές του επαφές και στην προσωπική του ευτυχία.

Δυσκολίες και προβλήματα που καθιστούν χρήσιμη την επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο και την απόφαση για το ξεκίνημα ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι: συναισθήματα μοναξιάς, άγχους και αποτυχίας, κρίσεις πανικού, διαταραχές στον ύπνο, επίμονες φοβίες, εσωτερική ανάγκη για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες επικοινωνίας στις συντροφικές, προσωπικές ή και εργασιακές μας σχέσεις, προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, δυσκολίες στον έλεγχο του θυμό και στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων και ο,τιδήποτε αντιλαμβανόμαστε ότι διαταράσσει την καθημερινή μας προσωπική ή οικογενειακή ευτυχία.

Χρειάζομαι πραγματικά θεραπεία; Συνήθως μπορώ να αντιμετωπίσω μόνος μου τα προβλήματά μου

Ο καθένας από εμάς σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην καθημερινότητά του που να καθιστούν αναγκαία την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, είτε για θέματα που αφορούν τον ίδιο, είτε για να αναζητήσει υποστήριξη και συμβουλευτική ως προς το γονεϊκό του ρόλο.

Η αναγκαιότητα για ψυχολογική υποστήριξη κρίνεται κυρίως από το χρονικό διάστημα που μας ταλαιπωρούν, αλλά και από το πόσο δυσκολεύουν την καθημερινή μας ζωή. Η διαπίστωση ότι αδυνατούμε να ακολουθήσουμε τους στόχους μας, η επίμονη αίσθηση του ανικανοποίητου, συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας και άγχους και ειδικότερα όταν αυτά εμφανίζονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερου των τριών μηνών είναι σημαντικό να μας κινητοποιήσουν για να αναζητήσουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Αν επισκεφτώ ψυχολόγο σημαίνει ότι είμαι “άρρωστος”;

Οι ψυχολόγοι δεν είναι γιατροί και δεν χορηγούν φάρμακα. Εκπαιδεύονται στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και χρησιμοποιούν την επιστημονική τους κατάρτιση, προκειμένου ο θεραπευόμενος να αναγνωρίσει ποιες είναι οι ρίζες των προβλημάτων του και να βρει αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε νέους στόχους στη ζωή μας, να αναζητήσουμε την προσωπική μας ευτυχία και να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τις δυσκολίες που μας εμφανίζονται.

Πολλές φορές επίσης μπορεί να ταλαιπωρούμαστε από σωματικά συμπτώματα (γαστρεντερολογικά προβλήματα, επίμονοι πονοκέφαλοι, δερματικές παθήσεις κ.α), τα οποία δεν έχουν ιατρική βάση (ψυχοσωματικά προβλήματα) και παρά τις συχνές επισκέψεις σε κάποιον γιατρό, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η ψυχοθεραπεία και στην περίπτωση των ψυχοσωματικών προβλημάτων μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε την πηγή των προβλημάτων μας.

Η ψυχοθεραπεία συνεπώς δεν είναι για “αρρώστους”, αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης του εαυτού και της προσωπικής του ευτυχίας.

Πως μπορώ να εμπιστευτώ έναν άγνωστο; Πως είμαι σίγουρη ότι δεν θα διαρρεύσουν οι πληροφορίες που του δίνω;

Από το πρώτο ραντεβού με τον ψυχολόγο, ο θεραπευόμενος είναι σε θέση να καταλάβει αν ο ψυχολόγος του εμπνέει εμπιστοσύνη και αν μπορεί να συνεχίσει και να χτίσει μία θεραπευτική σχέση μαζί του. Εκτός από τις επιστημονικές του γνώσεις είναι σημαντικό ο θεραπευόμενος να “επιλέξει” αν ο ψυχολόγος και η προσωπικότητά του ταιριάζουν στον ίδιο.

Ο ψυχολόγος πρέπει να τηρεί “απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει ή αντιλαμβάνεται κατά την άσκηση του επαγγέλματός του” (νόμος 991/1979). Το απόρρητο των πληροφοριών αίρεται μόνο στις περιπτώσεις που ο θεραπευόμενος απειλεί να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον, οπότε και ο ψυχολόγος οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.